close
info
Search in:
Use the search below to find a dentist anywhere in the world!
Filter by category:
Filter by country:
Filter by type of treatment:
Keywords:
 • We Recommend We Recommend
  dental clinics, dental offices, dental hygienist
  We Recommend
   
  GO to Dental Clinic
 • Dental Services Dental Services
  find dental services and more
  Dental Services
   
  GO to Dental Service
 • Medical News Medical News
  read about dentistry, dental implants, cosmetic dentistry
  Medical News DENTAL IMPLANT
  A dental implant is an option to replace a missing tooth. In this procedure, a small titanium shaft is surgically implanted into the bone and allowed to set. The bone grows...
   
  GO to Medical News
 • Medical Dictionary Medical Dictionary
  quick access to medical terms
  Medical Dictionary Abdominal aneurysm
  An aneurysm situated within the abdomen (belly). An aneurysm is a localized widening (dilatation) of an artery, vein, or the heart. At the area of an aneurysm, there is typically a bulge and the...
   
  GO to Dictionary
 • Dental Products Dental Products
  medical equipment, dental supplies, dental equipment
  Dental Products
   
  GO to Dental Product
 • Case Studies Case Studies
  case study examples, medical case studies, dental case study
  Case Studies What is pulpotomy in children?
  Pulpotomy is a type of dentistry treatment. Pulpotomy is performed when tooth decay progresses to involve the pulp or nerve of baby tooth. Pulpotomy helps retain the baby tooth until the...
   
  GO to Case Studies
 • Dental Forum Dental Forum
  dentist forums, dental fear forum, dental phobia forum and more
  Dental Forum Treatment of Orofacial Pain
  Topics of discussion about Treatment of Orofacial Pain
   
  GO to Dental Forum
1/7
Join our newsletter!
 newsletter Join our newsletter! Subscribe arr
 
» Zinc ointment - A topical preparation that contains zinc and is[...]
» C1 (cervical vertebra) - The first cervical (neck) vertebra which is[...]
 


» Jaw Surgery - System
   Topics of discussion about Jaw Surgery

» Veneers - System
   Topics of discussion about Veneers

Turism stomatologic

Reset Decrease Increase
Turism stomatologic
You may also be interested in...

Circula o poveste frumoasa conform careia Romania este un mic paradis in materie de turism stomatologic. Ca strainii - pe care preturile mici de la noi i-ar lasa cu gura cascata - se-nghesuie sa-si plombeze maseaua si sa-si schimbe proteza. De fapt, grosul musteriilor cu pasaport sunt capsunari sau italieni in concediu, care nu pot fi incadrati la categoria turisti. Austriecii, englezii sau americanii care vor sa-si faca ieftin dintii, dar si sa petreaca un sejur placut in Est, se indreapta nu spre Romania, ci spre Ungaria.
Nopti fara somn? Dureri insuportabile de dinti? Tratamente dentare scumpe? Daca raspunsul la aceste intrebari e afirmativ, Dental Travel Romania iti arata cum sa economisesti bani si iti reda zambetul, in mijlocul unei tari minunate. Pe site-ul cabinetului cu pricina, potentialii musterii din Vest sunt imbiati, in limba engleza, sa-si faca tratamentele dentare la preturi mici, in atmosfera vibrantului oras Iasi.
Dr. Sebastian Lupu si-a facut site-ul despre turism stomatologic acum un an - si investitia in afacere s-a oprit aici. Nu stie exact cati straini i-au calcat de atunci pragul cabinetului, dar puncteaza: Eu lucrez, oricum, calitate. Imi convine sa am pagina pe Internet, n-am nimic de pierdut. Nu exista turism stomatologic in Romania, transeaza, sincer, dr. Liviu Radu, din Sibiu. Nu ca n-ar fi perspective. Dar ungurii ne-au luat-o binisor inainte.

Proteze si croaziere pe Dunare
Localitatea Mosonmagyarovar din Ungaria are vreo 30.000 de suflete si peste 200 de dentisti. Inflatie de specialisti si in Sopron, o alta meca a tratamentelor dentare, situata nu departe de granita cu Austria. Acum zece ani, in zona doar se auzise de turism stomatologic. Dupa ce afacerea a prins, 160.000 de austrieci veneau anual sa-si repare dintii. Un business infloritor si bine pus la punct.
Stomatologii din Budapesta si din Szeged s-au reprofilat si ei pe turism dentar. Costurile sunt mici - de pana la trei ori mai mici ca pe piata din Vest -, insa nu doar asta atrage clientii. Se ofera pachete de servicii care includ de la puzderie de gratuitati (telefon mobil cu toate numerele de urgenta, transport aeroport-hotel-cabinet, rezervari, consultatii si radiografii panoramice) la discounturi la cazare, tururi de oras, croaziere pe Dunare, masaj, sesiuni de shopping sau de beauty care. Sunt clinici care au hoteluri si restaurante proprii, ba unele ofera gratuit si tooth-cab-uri - taxi-dinte - care plimba gratis musteriii acolo unde au treaba. Se pot face si tratamente balneare. Sejurul dureaza, in medie, o saptamana, timp in care pacientul nu are timp sa se plictiseasca.
Lucrarile dentare au garantie; cabinetele promit ca respecta timpul (pretios) al clientului, portofelul lui (inaintea tratamentului, se prezinta intotdeauna un buget estimativ), confortul (procedurile medicale sunt explicate in detaliu inainte, pentru a alunga anxietatea), siguranta acestuia.

Aparate de ultima ora
Chiar daca la noi preturile sunt la jumatate fata de Ungaria - cu exceptia lucrarilor protetice, care sunt mai ieftine la ei -, chiar daca ai nostri se intrec in a promite un sejur de vis in amazing Romania, asta nu e suficient pentru a castiga increderea neamtului sau americanului.
Dotarea cabinetelor romanesti, desi onorabila, e sub cea din Ungaria, spune dr. Dan Grigorescu, secretar general al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania. Si asta pentru simplul motiv ca statul maghiar sprijina reinnoirea aparaturii medicale la fiecare 6-7 ani. Din impozitul anual platit de medici se retine o cota-parte pentru retehnologizare, spune dr. Grigorescu. Nu i se face o favoare stomatologului, ci un serviciu pacientului. In Romania, statul si-a luat complet mana de pe noi.
Ungurii, explica medicul, au cabinete in toate localitatile rurale, astfel incat cetateanul care are nevoie de un tratament dentar nu e nevoit sa se deplaseze zeci de kilometri. Duce-ti-va la Predeal, care e statiune turistica, si vedeti cate cabinete stomatologice functioneaza acolo.

Cazarea, mai scumpa ca tratamentul
Dr. Liviu Radu are un cabinet medical individual in Sibiu si incearca sa se orienteze spre turismul stomatologic. Are in vedere vizitatori din Italia si Germania, pe care intentioneaza sa-i cazeze la pensiuni. Deocamdata, afacerea e in stadiul de tatonare. Au fost multi care au venit aici sa-si faca dintii, dar nu era nimic organizat. Ideea e sa atragi grupuri.
Stomatologul sibian spune ca specialistii romani sunt competitivi cu omologii lor din Vest din punctul de vedere al materialelor folosite, al pregatirii si al calitatii serviciilor. Acelasi lucru il crede si dr. Sebastian Lupu din Iasi. Numai ca, spune el, turismul stomatologic e la noi inca in faza de pionierat. Ce sa caute strainii la noi? Ii costa mai mult drumul si cazarea decat serviciile stomatologice. La unguri, camera de hotel e de 40 de euro la trei stele. In Iasi, sub 70 de euro nu gasesti nimic, spune Sebastian Lupu.

Carduri de sanatate lipsa
Aderarea se apropie, afacerea poate fi si la noi de viitor. Chiar daca dupa 2007 tarifele la dentist vor creste - usor, dupa cum dau asigurari stomatologii. O alta problema care ingreuneaza, deocamdata, acest tip de business este cea legata de asigurarile de sanatate. Strainii care au asigurari private isi pot deconta o parte din bani. Insa la noi nu functioneaza inca sistemul cardurilor de sanatate in stil european, prin urmare turistii trebuie sa suporte costurile medicale din buzunar.
Oficialitatile promit ca acest sistem de carduri de sanatate va intra in vigoare si la noi, spune dr. Dan Grigorescu. Asta ar permite caselor de asigurari sa comunice intre ele fara probleme.
Pacientul care-si face tratament in alta tara decat a lui plateste doctorul cash, dar suma i se ramburseaza acasa, prin sistemul de sanatate de stat. Incepand cu 2004, fiecare cetatean al Uniunii Europene are dreptul la tratament dentar gratuit in tarile membre.

Ponturi pentru pacienti
Pe Internet sunt puzderie de cabinete dentare unguresti care se intrec in prezentari atractive si servicii. De aici, businessuri colaterale - intreprinzatori care se ofera sa ghideze (online) musteriii prin hatisul de oferte. Se ofera ponturi pentru ca potentialul pacient sa selecteze un dentist/cabinet bun. De genul:
- Prea multe gratuitati. Spre deosebire de tarile europene cu vechime, unde numai faptul ca deschizi gura la stomatolog costa, in Ungaria pacientului i se ofera o multime de gratuitati: prima consultatie e gratuita, la fel si radiografia, anestezia, tratamentele cu antibiotic, calmantele etc. Daca sunt insa prea multe servicii free, atentie sporita la celelalte tarife.
- Ce scrie presa, ce spun clientii. Cei care consulta pe Internet pagina de prezentare a unui cabinet anume sunt sfatuiti sa verifice link-urile care fac trimitere la articole aparute in presa. Daca link-ul nu merge, ceva nu e in regula. La fel, vizitatorii pot da click pe rubrica testimonials - impresii, scrisori de multumire ale diversilor pacienti. Bineinteles, vor fi numai lucruri de bine. Cele mai credibile pareri sunt cele aparute in publicatii serioase.
- Locatii. Cei care intentioneaza sa calatoreasca intr-un oras strain trebuie sa afle dinainte cat de departe de centru este cabinetul stomatologic, respectiv unde se situeaza in raport cu locul de cazare.
- Pretul corect. Fiecare operatiune de baza poate avea costuri aditionale, pentru lucrarile ajutatoare - deci clientul trebuie sa afle cu exactitate ce este inclus in pretul afisat.
- Garantii. O buna metoda de departajare este o comparatie a garantiilor pentru lucrari. Pentru coroane dentare, garantia e de 3-5 ani, pentru implanturi, de peste 10 ani. Trebuie stiut daca garantia e oferita de clinica, de producator sau de amandoua.
- Clinica. Clinicile serioase pot fi judecate dupa echipament, dar si dupa alte facilitati: sali mari si comode de asteptare, receptionisti gata sa dea toate informatiile necesare, nu doar din domeniul medical. Stabilimentele cu staif au pe pagina de web tururi virtuale 3 D.
- Cine esti, doctore? Viitorii pacienti sunt sfatuiti sa-i intrebe pe doctori ce diplome au, sa ceara referinte despre ei - mai ales turistii care vor sa-si faca implanturi sau cosmetica dentara, lucrari care necesita specializari suplimentare. Experienta conteaza: 5-10 ani de practica in domeniu se considera un nivel acceptabil.

Tarife comparative
Cateva exemple de tarife care se practica in Vest (Germania si Italia), in Ungaria si-n Romania (cabinet dr. Liviu Radu, Sibiu, si cabinet dr. Sebastian Lupu, Iasi). Trebuie precizat ca tarifele au plusuri/minusuri care variaza de la cabinet la cabinet si de la regiune la regiune.
Obturatie provizorie:
Italia - 37 euro
Ungaria - gratis
Romania - 3,5 euro (cabinet dr. Sebastian Lupu)
Obturatie (plomba):
Germania - 100-150 euro
Ungaria - 60-80 euro
Romania - 15-22 euro (dr. Liviu Radu, dr. Sebastian Lupu)
Extractie:
Germania - 300 euro
Ungaria - 70 euro
Romania - 6-15 euro (dr. Liviu Radu, dr. Sebastian Lupu)
Implant dentar:
Germania - 1.200-3.000 euro
Ungaria - 1.000 euro
Romania - 400 euro (dr. Sebastian Lupu)
Coroana:
Italia - 1.000-1.800 euro
Ungaria - 255 euro
Romania - 110-140 euro (dr. Sebastian Lupu)
Proteza completa:
Italia - 2.000 euro
Ungaria - 560 euro
Romania - 135 euro (dr. Sebastian Lupu)CliniciStomatologice.ro
Source: www.CliniciStomatologice.ro

This article has been read by 2472 visitors.
Comments - Add your comment!
* - Required fields
Choose avatar: *    
Name *
Email * Will not be displayed
 
Comment *
2000 characters remaining
Security check
Enter the code below in the field next to it:
*This code help us prevent automated requests.

We welcome both positive and negative comments.
Do not include:
- Email addresses, phone numbers or other personal information that belong to you or to other people;
- Personal Ads;
- References to other comments or users who have posted comments;
- Obscene or offensive words.
Choose avatar:
   


Comments (33):